Kdo je
pro změnu

V této sekci představujeme subjekty, které podporují nutnost změny současného systému, a vyjádřili podporu novele zákona o myslivosti předloženého Ministerstvem zemědělství. Je to pestrá směsice subjektů od Ministerstva zemědělství, přes významné nevládní organizace, akademickou sféru až po Českou asociaci pojišťoven. Pro změnu současného systému, resp. praxe, je i řada myslivců, kteří by rádi myslivost provozovali nekonfliktně a udržitelně.

Kdo je pro změnu

V této sekci představujeme subjekty, které podporují nutnost změny současného systému, a vyjádřili podporu novele zákona o myslivosti předloženého Ministerstvem zemědělství. Je to pestrá směsice subjektů od Ministerstva zemědělství, přes významné nevládní organizace, akademickou sféru až po Českou asociaci pojišťoven.

Vláda České republiky
Ministerstvo zemědělství ČR
Mendelova univerzita v Brně
Pro Silva Bohemica
Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR
Asociace soukromého zemědělství ČR
Hnutí Duha
Česká společnost ornitologická
Český svaz ochránců přírody (ČSOP)
Spolek vlastníků honebních pozemků v ČR
Česká asociace pojišťoven
Vláda České republiky
Ministerstvo zemědělství ČR
Mendelova univerzita v Brně
Pro Silva Bohemica
Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR
Asociace soukromého zemědělství ČR
Hnutí Duha
Česká společnost ornitologická
Český svaz ochránců přírody (ČSOP)
Spolek vlastníků honebních pozemků v ČR
Česká asociace pojišťoven

Současná vláda premiéra Petra Fialy se ve svém programovém prohlášení zavázala posílit pravomoci vlastníků půdy a hospodářů v organizaci honiteb. Podle programového prohlášení „včasné řešení problémů s přemnoženou zvěří či škůdci uchrání krajinu před většími škodami a ušetří veřejné peníze.“

Tento závazek ohledně systému myslivosti úzce souvisí i se závazky vlády v oblasti lesního hospodářství. „Podpoříme obnovu lesů po kůrovcové kalamitě přírodě blízkými postupy s přirozenou druhovou skladbou na daných stanovištích. Prosazujeme cílené, nikoli plošné kácení, následnou péči a kompenzaci ztrát. Pomůžeme odpovědným soukromým vlastníkům, ve státních lesích zásadně upřednostníme v rámci jejich hospodaření mimoprodukční funkce lesa.“

Oba tyto závazky mají být naplněny novelami zákona o myslivosti a novely lesního zákona, které připravilo Ministerstvo zemědělství. Návrh novely zákona o myslivosti vláda chválila 12. 6. 2024.

Ministerstvo zemědělství (MZe) dokončilo novelu mysliveckého zákona, která napomůže redukovat vysoké stavy spárkaté zvěře, a tím i škody na zemědělských pozemcích, plodinách a na lesích. Novela také zjednodušuje administrativu, posiluje práva vlastníků honebních pozemků, zavádí digitalizaci myslivosti a omezuje papírování. Materiál dnes projednala vláda.

Hlavním cílem zákona je řešení největšího problému současné myslivosti, kterým jsou vysoké stavy spárkaté zvěře a jí působené škody na zemědělských pozemcích a plodinách a na lesích. Podle údajů z Národní inventarizace lesů zvěř poškodí zhruba 32 % stromků do výšky 1,3 metru. Celkově na 2,5 miliardy korun ročně se odhaduje částka za škody v lesích a náklady na preventivní opatření proti nim.

„Novela zákona mění myslivecké plánování tak, že se povinný minimální lov spárkaté býložravé zvěře bude odvozovat od poškození lesa v honitbě bez ohledu na její velikost, držbu a užívání. Minimální výše lovu bude stanovena každoročně a zvlášť pro každou honitbu,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Skutečný rozsah poškození lesa zvěří v honitbách bude průběžně zjišťovat Ústav pro hospodářskou úpravu lesů. Každý rok ho zveřejní v Informačním systému evidence myslivosti (ISEM). Myslivci či myslivecká sdružení budou povinni splnit minimální výši lovu určenou podle stupně poškození lesa. Nebude-li minimální lov splněn, orgán státní správy myslivosti (obec s rozšířenou působností) uloží uživateli honitby (myslivcům) sankci od 50 do 200 tisíc korun za první rok, v dalším roce se pokuta zvyšuje. Kontrolu lovu usnadní plánovaná digitální evidence ulovené a nalezené uhynulé zvěře v ISEM, která bude podle předpokladu spuštěna za 2 roky.

„Ulovenou zvěř označí myslivec plombou a do evidenčního systému ISEM nahraje fotografii uloveného kusu. Podle toho obce s rozšířenou působností snadno ověří, zda myslivci skutečně plní plán lovu. Zavádíme tak do myslivosti digitalizaci a omezujeme papírování pro myslivce i pro obce,“ uvedl ministr Výborný.
ISEM bude obsahovat také veškeré evidence myslivosti, například evidence plomb na označování ulovené zvěře, loveckých lístků nebo plány mysliveckého hospodaření. Nebude už nutné vyplňovat papírové výkazy nebo hlášení o plnění plánu lovu a rovněž bude redukováno množství sledovaných údajů. Myslivci už nebudou například muset vést evidenci psů, krmelců a posedů. Evidenci ulovené zvěře, informace o honitbě, počty myslivců atd. bude možné získat přímo z ISEM.  Současně zde bude veden rejstřík honebních společenstev. To umožní veřejnosti dálkový přístup do rejstříku jako je tomu například u obchodního rejstříku. Digitalizovány budou také údaje o dosaženém mysliveckém vzdělání a následném vydávání mysliveckých lístků. To vše usnadní administrativu a komunikaci pro myslivce, majitele honebních pozemků, státní správu, veterinární správu i policii.

Novela rovněž naplňuje Programové prohlášení vlády a posiluje práva vlastníků honebních pozemků. Umožňuje například přijímání nových členů do honebního společenstva bez schvalování valnou hromadou, zrušení povinnosti členů ručit celým svým majetkem nebo zavedení povinného schvalování roční účetní závěrky honebního společenstva.

Novela mění minimální výměru honiteb z dosavadních 500 hektarů na 250 hektarů a zavedení nárokové povolenky k lovu pro hospodařící subjekty se souvislými pozemky nad 30 ha. Zmenšení výměry honiteb umožní lepší ovlivňování hospodaření v nich, lov, a tím celkově zlepší ochranu lesa, plodin a pozemků před škodami způsobenými zvěří. Zároveň dojde k povolení některých dosud zakázaných způsobů lovu (například lov v noci) za účelem zvýšení efektivity lovu.
Výdaje na přípravu ISEM, jeho ročního provozu a rozvoje, náklady Národní inventarizace lesů i další administrativní výdaje (poštovné, odborné posudky na škody zvěří aj.) bude hradit Ministerstvo zemědělství bez navýšení příspěvku ze státního rozpočtu.

(Tisková zpráva Ministerstva zemědělství)

Pro Silva Bohemica je spolek lesníků a přátel lesa, kteří usilují o přírodě blízké hospodaření v našich lesích. Více jak 30leté zkušenosti ukazují, že bez rovnováhy mezi zvěří a lesem není možné pestřejších a odolnějších lesů dosáhnout.

Pro Silva Bohemica je jednou ze sedmi významných nevládních organizací, které se dlouhodobě a aktivně zapojily do procesu přípravy novely zákona o myslivosti a které vyzvaly poslaneckou sněmovnu k přijetí této novely. Proč je novela kriticky nutná a jak (ne)funguje současný systém z pohledu přírodě blízkých lesníků je popsáno v tomto stručném materiálu.

Tomáš Pospíšil, předseda Pro Silva Bohemica, k tomu říká: „Stavy spárkaté zvěře skokově narůstají, přitom současný zákon neumožňuje většině vlastníků lesů efektivně zasáhnout. Nenávratně tak ztrácíme čas k adaptaci našich lesů na klimatickou změnu. Novela přináší potřebné změny, které umožní nalezení rovnováhy mezi potřebami lesa a zvěře. Díky tomu budeme moci výrazně více využít tvořivých sil přírody při přeměně našich lesů na pestřejší a odolnější.“

Bližší informace o tom, proč je lov zvěře klíčový pro přírodě blízké lesní hospodaření, najdete v materiálu „Přestavba lesa vyžaduje lov“.

Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů v ČR (SVOL) je dobrovolnou organizací, která sdružuje vlastníky a správce nestátních lesních majetků. SVOL je jednou ze sedmi významných nevládních organizací, které se dlouhodobě a aktivně zapojily do procesu přípravy novely zákona o myslivosti a které vyzvaly poslaneckou sněmovnu k přijetí této novely.

„Návrh novely jako celek posiluje práva vlastníků a podporuje regulaci kriticky přemnožené spárkaté zvěře, která brání obnově lesů po kůrovcové kalamitě a jejich adaptaci na klimatickou změnu. To samozřejmě vítáme,” říká Jiři Svoboda, předseda SVOL s tím, že přijetí novely mysliveckého zákona v této podobě v případě přijetí významně podpoří funkčnost novely lesního zákona, o jejímž přijetí bude vláda, poslanci I senátoři teprve jednat.

„Nestátní vlastníci lesů na novelu zákona o myslivosti dlouhé roky čekají. Návrh je schválen v podobě jak ho připravilo ministerstvo zemědělství. Práva vlastníků lesů i dalších honebních pozemků byla v zákoně zakotvena. Děkujeme vládě za podporu tohoto návrhu, ministr zemědělství dělá práci v oblasti legislativy myslivosti zodpovědně a v souladu s prohlášením vlády,” uvádí Richard Podstatzký, místopředseda SVOL a dodává: „Věřím, že poslanci budou ve druhém čtení přistupovat k zákonu stejně zodpovědně a podpoří zákon v této podobě včetně důležitého ustanovení o změně minimální výměry honitby.”

Asociace soukromého zemědělství ČR je dobrovolnou stavovskou a profesní organizací soukromých zemědělců v České republice. Veškerá činnost Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) vychází z respektování starých selských tradic a přesvědčení o perspektivě rodinných farem jako základu moderního evropského zemědělství a živého venkova.

Asociace soukromého zemědělství ČR je jednou ze sedmi významných nevládních organizací, které se dlouhodobě a aktivně zapojily do procesu přípravy novely zákona o myslivosti a které vyzvaly poslaneckou sněmovnu k přijetí této novely.

Jaroslav Šebek, předseda Asociace soukromého zemědělství ČR, k tomu říká: „Současný systém myslivosti je reliktem socialismu a brání drtivé většině malých zemědělců chránit svůj majetek před přemnoženou zvěří. Vláda se v programovém prohlášení zavázala práva vlastníků posílit. Důrazně apelujeme na všechny koaliční poslance, aby vládní návrh schválili, splnili vládní slib a ukázali voličům, že vládní slovo platí.“

Hnutí DUHA je jednou ze sedmi významných nevládních organizací, které se dlouhodobě a aktivně zapojily do procesu přípravy novely zákona o myslivosti a které vyzvaly poslaneckou sněmovnu k přijetí této novely.

Podle Hnutí DUHA, nedojde-li urychleně k nastolení rovnováhy mezi stavy spárkaté zvěře a stavem lesních porostů, skončí miliardy investované do obnovy lesů v žaludcích přemnožené zvěře. Druhově pestré a odolnější lesy se beze změn nepodaří vypěstovat.

Vládní návrh novely zákona o myslivosti zavádí plánování lovu podle míry poškození lesů a vhodným způsobem posiluje práva vlastníků pozemků. Pomůže snížit ilegální lov chráněných druhů zvířat, které vyjímá ze seznamů zvěře, kterou musí myslivci „obhospodařovat“. Když jej poslanci neschválí, ztratíme šanci na obnovu pestrých a odolnějších lesů.

Jaromír Bláha, expert na ochranu lesů Hnutí DUHA, k tomu říká: “Budoucnost našich lesů je teď v rukou poslanců. V případě, že novelu mysliveckého zákona neschválí nebo ji vykostí, budou dál miliardy vynaložené na sazenice při pokusech o obnovu lesů končit v žaludcích jelenů, srnců, daňků a siky, jejichž početní stavy v posledních desetiletích exponenciálně rostou, zatímco současná podoba mysliveckého hospodaření selhává. Přemnožená spárkatá zvěř spase i většinu přirozeného zmlazení listnáčů a jedliček, které se mají stát základem odolnějších lesů.”

Detailnější informace o tom, proč a jak je třeba změnit současný systém myslivosti, jsou obsažené v tomto infolistu.

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) je zapsaný spolek, jehož členy spojuje aktivní zájem o ochranu přírody a krajiny, jeho posláním je ochrana a obnova přírodního dědictví, ekologická výchova a podpora trvale udržitelného života.

Český svaz ochránců přírody je jednou ze sedmi významných nevládních organizací, které se dlouhodobě a aktivně zapojily do procesu přípravy novely zákona o myslivosti a které vyzvaly poslaneckou sněmovnu k přijetí této novely.

Karel Kříž, výkonný místopředseda Českého svazu ochránců přírody, k tomu říká: “Novela mysliveckého zákona přináší šanci na snížení škod způsobených zvěří v lesích i zemědělské krajině. O její potřebnosti svědčí i to, že se poprvé v novodobé historii ČR spojili lesníci, zemědělci a ochránci přírody, aby pomohli prosadit potřebnou novelu.”

Spolek vlastníků honebních pozemků hájí zájmy vlastníků honebních pozemků a je jednou ze sedmi významných nevládních organizací, které se dlouhodobě a aktivně zapojily do procesu přípravy novely zákona o myslivosti a které vyzvaly poslaneckou sněmovnu k přijetí této novely.

Bohumír Nekola, předseda Spolku vlastníků honebních pozemků, k tomu říká: “Novela je fatálně opožděným krokem a přesto, že ji považujeme za značný kompromis, míří správným směrem. Některé současné vládní návrhy navrhovala zapracovat do legislativy naše tehdejší předsedkyně, paní Mgr. Věra Petrová, již před 20 lety. Současný návrh ale nezajišťuje výkon práva myslivosti vlastníkům, tzv. přičleněných pozemků k honitbě vlastní, ani společenstevní. Nadále opomíjí ústavní právo občana-jednotlivce na příznivé životní prostředí, kdy se do zákona mj. mohl konečně vrátit osvědčený prvek z prvorepublikové legislativy: obnovit právo vlastníka na tvorbu malých honiteb pro drobnou zvěř s četnými krajinnými prvky z doby milionových stavů koroptví a zajíců.”

LDF Mendelu se k tématu novely zákona o myslivosti vyjádřila ve svém stanovisku (dostupném zde), ve kterém detailně vysvětluje, proč podporuje nutnost zmenšení výměry honiteb ze současných 500 ha na 200-250ha.
Na téma výrazně narůstajícího počtu dopravních nehod se zvěří dlouhodobě upozorňuje i Česká asociace pojišťoven, která se aktivně zapojuje do veřejné diskuze o potřebě novelizace současného zákona o myslivosti, viz např. zde, zde a zde.

Současná vláda premiéra Petra Fialy se ve svém programovém prohlášení zavázala posílit pravomoci vlastníků půdy a hospodářů v organizaci honiteb. Podle programového prohlášení „včasné řešení problémů s přemnoženou zvěří či škůdci uchrání krajinu před většími škodami a ušetří veřejné peníze.“

Tento závazek ohledně systému myslivosti úzce souvisí i se závazky vlády v oblasti lesního hospodářství. „Podpoříme obnovu lesů po kůrovcové kalamitě přírodě blízkými postupy s přirozenou druhovou skladbou na daných stanovištích. Prosazujeme cílené, nikoli plošné kácení, následnou péči a kompenzaci ztrát.

Pomůžeme odpovědným soukromým vlastníkům, ve státních lesích zásadně upřednostníme v rámci jejich hospodaření mimoprodukční funkce lesa.“

Oba tyto závazky mají být naplněny novelami zákona o myslivosti a novely lesního zákona, které připravilo Ministerstvo zemědělství. Návrh novely zákona o myslivosti vláda chválila 12. 6. 2024.

Ministerstvo zemědělství (MZe) dokončilo novelu mysliveckého zákona, která napomůže redukovat vysoké stavy spárkaté zvěře, a tím i škody na zemědělských pozemcích, plodinách a na lesích. Novela také zjednodušuje administrativu, posiluje práva vlastníků honebních pozemků, zavádí digitalizaci myslivosti a omezuje papírování. Materiál dnes projednala vláda.

Hlavním cílem zákona je řešení největšího problému současné myslivosti, kterým jsou vysoké stavy spárkaté zvěře a jí působené škody na zemědělských pozemcích a plodinách a na lesích. Podle údajů z Národní inventarizace lesů zvěř poškodí zhruba 32 % stromků do výšky 1,3 metru. Celkově na 2,5 miliardy korun ročně se odhaduje částka za škody v lesích a náklady na preventivní opatření proti nim.

„Novela zákona mění myslivecké plánování tak, že se povinný minimální lov spárkaté býložravé zvěře bude odvozovat od poškození lesa v honitbě bez ohledu na její velikost, držbu a užívání. Minimální výše lovu bude stanovena každoročně a zvlášť pro každou honitbu,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Skutečný rozsah poškození lesa zvěří v honitbách bude průběžně zjišťovat Ústav pro hospodářskou úpravu lesů. Každý rok ho zveřejní v Informačním systému evidence myslivosti (ISEM). Myslivci či myslivecká sdružení budou povinni splnit minimální výši lovu určenou podle stupně poškození lesa. Nebude-li minimální lov splněn, orgán státní správy myslivosti (obec s rozšířenou působností) uloží uživateli honitby (myslivcům) sankci od 50 do 200 tisíc korun za první rok, v dalším roce se pokuta zvyšuje. Kontrolu lovu usnadní plánovaná digitální evidence ulovené a nalezené uhynulé zvěře v ISEM, která bude podle předpokladu spuštěna za 2 roky.

„Ulovenou zvěř označí myslivec plombou a do evidenčního systému ISEM nahraje fotografii uloveného kusu. Podle toho obce s rozšířenou působností snadno ověří, zda myslivci skutečně plní plán lovu. Zavádíme tak do myslivosti digitalizaci a omezujeme papírování pro myslivce i pro obce,“ uvedl ministr Výborný.

ISEM bude obsahovat také veškeré evidence myslivosti, například evidence plomb na označování ulovené zvěře, loveckých lístků nebo plány mysliveckého hospodaření. Nebude už nutné vyplňovat papírové výkazy nebo hlášení o plnění plánu lovu a rovněž bude redukováno množství sledovaných údajů. Myslivci už nebudou například muset vést evidenci psů, krmelců a posedů. Evidenci ulovené zvěře, informace o honitbě, počty myslivců atd. bude možné získat přímo z ISEM.  Současně zde bude veden rejstřík honebních společenstev.

To umožní veřejnosti dálkový přístup do rejstříku jako je tomu například u obchodního rejstříku. Digitalizovány budou také údaje o dosaženém mysliveckém vzdělání a následném vydávání mysliveckých lístků. To vše usnadní administrativu a komunikaci pro myslivce, majitele honebních pozemků, státní správu, veterinární správu i policii.

Novela rovněž naplňuje Programové prohlášení vlády a posiluje práva vlastníků honebních pozemků. Umožňuje například přijímání nových členů do honebního společenstva bez schvalování valnou hromadou, zrušení povinnosti členů ručit celým svým majetkem nebo zavedení povinného schvalování roční účetní závěrky honebního společenstva.

Novela mění minimální výměru honiteb z dosavadních 500 hektarů na 250 hektarů a zavedení nárokové povolenky k lovu pro hospodařící subjekty se souvislými pozemky nad 30 ha. Zmenšení výměry honiteb umožní lepší ovlivňování hospodaření v nich, lov, a tím celkově zlepší ochranu lesa, plodin a pozemků před škodami způsobenými zvěří. Zároveň dojde k povolení některých dosud zakázaných způsobů lovu (například lov v noci) za účelem zvýšení efektivity lovu.
Výdaje na přípravu ISEM, jeho ročního provozu a rozvoje, náklady Národní inventarizace lesů i další administrativní výdaje (poštovné, odborné posudky na škody zvěří aj.) bude hradit Ministerstvo zemědělství bez navýšení příspěvku ze státního rozpočtu.

(Tisková zpráva Ministerstva zemědělství)

Pro Silva Bohemica je spolek lesníků a přátel lesa, kteří usilují o přírodě blízké hospodaření v našich lesích. Více jak 30leté zkušenosti ukazují, že bez rovnováhy mezi zvěří a lesem není možné pestřejších a odolnějších lesů dosáhnout.

Pro Silva Bohemica je jednou ze sedmi významných nevládních organizací, které se dlouhodobě a aktivně zapojily do procesu přípravy novely zákona o myslivosti a které vyzvaly poslaneckou sněmovnu k přijetí této novely. Proč je novela kriticky nutná a jak (ne)funguje současný systém z pohledu přírodě blízkých lesníků je popsáno v tomto stručném materiálu.

Tomáš Pospíšil, předseda Pro Silva Bohemica, k tomu říká: „Stavy spárkaté zvěře skokově narůstají, přitom současný zákon neumožňuje většině vlastníků lesů efektivně zasáhnout. Nenávratně tak ztrácíme čas k adaptaci našich lesů na klimatickou změnu. Novela přináší potřebné změny, které umožní nalezení rovnováhy mezi potřebami lesa a zvěře. Díky tomu budeme moci výrazně více využít tvořivých sil přírody při přeměně našich lesů na pestřejší a odolnější.“

Bližší informace o tom, proč je lov zvěře klíčový pro přírodě blízké lesní hospodaření, najdete v materiálu „Přestavba lesa vyžaduje lov“.

Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů v ČR (SVOL) je dobrovolnou organizací, která sdružuje vlastníky a správce nestátních lesních majetků. SVOL je jednou ze sedmi významných nevládních organizací, které se dlouhodobě a aktivně zapojily do procesu přípravy novely zákona o myslivosti a které vyzvaly poslaneckou sněmovnu k přijetí této novely.

„Návrh novely jako celek posiluje práva vlastníků a podporuje regulaci kriticky přemnožené spárkaté zvěře, která brání obnově lesů po kůrovcové kalamitě a jejich adaptaci na klimatickou změnu. To samozřejmě vítáme,” říká Jiři Svoboda, předseda SVOL s tím, že přijetí novely mysliveckého zákona v této podobě v případě přijetí významně podpoří funkčnost novely lesního zákona, o jejímž přijetí bude vláda, poslanci I senátoři teprve jednat.

„Nestátní vlastníci lesů na novelu zákona o myslivosti dlouhé roky čekají. Návrh je schválen v podobě jak ho připravilo ministerstvo zemědělství. Práva vlastníků lesů i dalších honebních pozemků byla v zákoně zakotvena. Děkujeme vládě za podporu tohoto návrhu, ministr zemědělství dělá práci v oblasti legislativy myslivosti zodpovědně a v souladu s prohlášením vlády,” uvádí Richard Podstatzký, místopředseda SVOL a dodává: „Věřím, že poslanci budou ve druhém čtení přistupovat k zákonu stejně zodpovědně a podpoří zákon v této podobě včetně důležitého ustanovení o změně minimální výměry honitby.”

Asociace soukromého zemědělství ČR je dobrovolnou stavovskou a profesní organizací soukromých zemědělců v České republice. Veškerá činnost Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) vychází z respektování starých selských tradic a přesvědčení o perspektivě rodinných farem jako základu moderního evropského zemědělství a živého venkova.

Asociace soukromého zemědělství ČR je jednou ze sedmi významných nevládních organizací, které se dlouhodobě a aktivně zapojily do procesu přípravy novely zákona o myslivosti a které vyzvaly poslaneckou sněmovnu k přijetí této novely.

Jaroslav Šebek, předseda Asociace soukromého zemědělství ČR, k tomu říká: „Současný systém myslivosti je reliktem socialismu a brání drtivé většině malých zemědělců chránit svůj majetek před přemnoženou zvěří. Vláda se v programovém prohlášení zavázala práva vlastníků posílit. Důrazně apelujeme na všechny koaliční poslance, aby vládní návrh schválili, splnili vládní slib a ukázali voličům, že vládní slovo platí.“

Hnutí DUHA je jednou ze sedmi významných nevládních organizací, které se dlouhodobě a aktivně zapojily do procesu přípravy novely zákona o myslivosti a které vyzvaly poslaneckou sněmovnu k přijetí této novely.

Podle Hnutí DUHA, nedojde-li urychleně k nastolení rovnováhy mezi stavy spárkaté zvěře a stavem lesních porostů, skončí miliardy investované do obnovy lesů v žaludcích přemnožené zvěře. Druhově pestré a odolnější lesy se beze změn nepodaří vypěstovat.

Vládní návrh novely zákona o myslivosti zavádí plánování lovu podle míry poškození lesů a vhodným způsobem posiluje práva vlastníků pozemků. Pomůže snížit ilegální lov chráněných druhů zvířat, které vyjímá ze seznamů zvěře, kterou musí myslivci „obhospodařovat“. Když jej poslanci neschválí, ztratíme šanci na obnovu pestrých a odolnějších lesů.

Jaromír Bláha, expert na ochranu lesů Hnutí DUHA, k tomu říká: “Budoucnost našich lesů je teď v rukou poslanců. V případě, že novelu mysliveckého zákona neschválí nebo ji vykostí, budou dál miliardy vynaložené na sazenice při pokusech o obnovu lesů končit v žaludcích jelenů, srnců, daňků a siky, jejichž početní stavy v posledních desetiletích exponenciálně rostou, zatímco současná podoba mysliveckého hospodaření selhává. Přemnožená spárkatá zvěř spase i většinu přirozeného zmlazení listnáčů a jedliček, které se mají stát základem odolnějších lesů.”

Detailnější informace o tom, proč a jak je třeba změnit současný systém myslivosti, jsou obsažené v tomto infolistu.

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) je zapsaný spolek, jehož členy spojuje aktivní zájem o ochranu přírody a krajiny, jeho posláním je ochrana a obnova přírodního dědictví, ekologická výchova a podpora trvale udržitelného života.

Český svaz ochránců přírody je jednou ze sedmi významných nevládních organizací, které se dlouhodobě a aktivně zapojily do procesu přípravy novely zákona o myslivosti a které vyzvaly poslaneckou sněmovnu k přijetí této novely.

Karel Kříž, výkonný místopředseda Českého svazu ochránců přírody, k tomu říká: “Novela mysliveckého zákona přináší šanci na snížení škod způsobených zvěří v lesích i zemědělské krajině. O její potřebnosti svědčí i to, že se poprvé v novodobé historii ČR spojili lesníci, zemědělci a ochránci přírody, aby pomohli prosadit potřebnou novelu.”

Spolek vlastníků honebních pozemků hájí zájmy vlastníků honebních pozemků a je jednou ze sedmi významných nevládních organizací, které se dlouhodobě a aktivně zapojily do procesu přípravy novely zákona o myslivosti a které vyzvaly poslaneckou sněmovnu k přijetí této novely.

Bohumír Nekola, předseda Spolku vlastníků honebních pozemků, k tomu říká: “Novela je fatálně opožděným krokem a přesto, že ji považujeme za značný kompromis, míří správným směrem. Některé současné vládní návrhy navrhovala zapracovat do legislativy naše tehdejší předsedkyně, paní Mgr. Věra Petrová, již před 20 lety.

Současný návrh ale nezajišťuje výkon práva myslivosti vlastníkům, tzv. přičleněných pozemků k honitbě vlastní, ani společenstevní. Nadále opomíjí ústavní právo občana-jednotlivce na příznivé životní prostředí, kdy se do zákona mj. mohl konečně vrátit osvědčený prvek z prvorepublikové legislativy: obnovit právo vlastníka na tvorbu malých honiteb pro drobnou zvěř s četnými krajinnými prvky z doby milionových stavů koroptví a zajíců.”

LDF Mendelu se k tématu novely zákona o myslivosti vyjádřila ve svém stanovisku (dostupném zde), ve kterém detailně vysvětluje, proč podporuje nutnost zmenšení výměry honiteb ze současných 500 ha na 200-250ha.

Na téma výrazně narůstajícího počtu dopravních nehod se zvěří dlouhodobě upozorňuje i Česká asociace pojišťoven, která se aktivně zapojuje do veřejné diskuze o potřebě novelizace současného zákona o myslivosti, viz např. zde, zde a zde.